JaakkoMeretniemi Keskeltä luokkaa

Tuleeko Helsingistä uusi Berliini vai uusi Malmö?

Helsingin vertaaminen Berliiniin on vähän huvittanutkin ihmisiä viime aikoina. Mielestäni olisi hienoa, jos Helsinki olisi uusi Berliini, jossa kaupunkilaiset ideoivat ja toteuttavat tapahtumia itse, ilman viranomaisten aloitetta tai tiukkaa kontrollia. Enemmän olen kuitenkin huolestunut siitä, että Helsingistä on tulossa uusi Malmö, jossa kaupunginosien väliset erot kasvavat.

Image (9/2011) julkaisi viime syksynä laajan reportaasin Rosengårdin lähiöstä Malmössä. Rosengårdin koulussa on tavallista, että luokalla ei ole yhtään kantaruotsalaista oppilasta. Vaikka suurin osa oppilaista on syntynyt Ruotsissa, opettaja on oppilaiden ensimmäinen ja ainoa kontakti ruotsin kieleen. Näiden lasten koulutiestä ja työurasta tulee kovin erilainen kuin niiden, jotka osaavat ruotsia sujuvasti koulun alkaessa. Jutussa haastatellun jugoslaavimiehen mukaan uskonnolla tai ihonvärillä ei ole kotoutumisen kannalta mitään merkitystä, mutta kielitaidolla on. Hänen mielestään kotoutumisen pahimmat esteet ovat lautasantenni ja maahanmuuttajien keskittyminen samoihin kaupunginosiin.

Tämä ilmiö on hiipimässä myös Suomeen.  Olen yläkoulun opettajana kohdannut paljon Suomessa syntyneitä maahanmuuttajataustaisia oppilaita, joiden suomi ei suju: luetun ymmärtäminen on heikkoa, tekstin tuottaminen vaikeaa ja sanasto puutteellista. Matka korkeakouluopintoihin ja hyvin palkattuihin asiantuntija-ammatteihin, joissa kieli on tärkein työväline, on heille pitkä.

Helsingissä maahanmuuttajataustaiset perheet keskittyvät alueille, joilla on runsaasti kaupungin vuokra-asuntoja. Näiden alueiden kouluissa edetään eri tahtiin kuin niillä alueilla, joilla maahanmuuttajia on vähän. Vanhemmat tietävät tämän. Monet muuttavat tai laittavat lapsensa naapurikouluun. Kyse ei ole rasismista vaan lasten koulutuksesta. Kaikki haluavat lapsilleen parasta.

Yhdeksi ratkaisuksi on ehdotettu koulujen maahanmuuttajakiintiöitä. Lyhyellä tähtäimellä kiintiöistä voi olla hyötyä, mutta ne johtavat oppilaiden epätasa-arvoiseen kohteluun. Maahanmuuttajalapsen oikeus lähikouluun on aivan yhtä suuri kuin kantasuomalaisenkin.

Ei kuitenkaan ole sen paremmin kantasuomalaisen kuin maahanmuuttajataustaisenkaan oppilaan etu, että samalle luokalle päätyy liian paljon lapsia, joiden äidinkieli ei ole suomi. Kaikilla oppilailla on oltava koulutuksen suoma mahdollisuus tavoitella menestystä elämässä riippumatta siitä, mitä peruskoulua on sattunut käymään. Tämä niin kutsuttu mahdollisuuksien tasa-arvo on suomalaisen yhteiskunnan perusta, joka ei saa murtua.

Näin on kuitenkin käymässä, ensimmäisenä Helsingissä ja Turussa. Vantaalla vastaavaa koulujen eriytymistä ei ole tapahtunut. Siellä kaupungin vuokra-asunnot sijaitsevat tasaisemmin ympäri kaupunkia.

Suuri osa kaupungin vuokra-asuntokannasta on tulossa peruskorjausikään samaan aikaan kun uusia alueita kaavoitetaan. Jos haluamme estää Helsingin muuttumisen Berliinin sijasta Malmöksi, pitää osa kaupungin vanhoista vuokrataloista saneerata laadukkaasti ja myydä omistusasunnoiksi. Uusia vuokra-asuntoja on ripoteltava tasaisemmin ympäri kaupunkia ja uusille rakennettaville alueille.

Helsingin lisäksi vuokra-asuntoja on rakennettava enemmän ympäryskunnissa, jotka tosin ovat tähän asti olleet siihen haluttomia. Helsingin ympäryskunnat hyötyvät maan suurimmista työmarkkinoista mutta eivät halua kantaa vastuuta kaupungistumisen lieveilmiöistä. Yhteinen metropolihallinto ratkaisisi tämän ongelman ja tekisi vapaamatkustamisen mahdottomaksi.

Jos alueiden eriytymiseen ei puututa, Helsinki on koulutusta arvostavien keskituloisten vanhempien näkökulmasta jakautumassa alueisiin, joille ei ole varaa muuttaa ja alueisiin, joille ei haluta muuttaa. Kaavoituksessa on tehtävä rohkeita ratkaisuja kaupungin eheyden säilyttämiseksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Blogistin kannattaisi pikemminkin miettiä mahdollisuutta, että Helsingistä tulee uusi Moskova. Moskova näet on monikansallinen kaupunki ja Suomeen tulevista siirtolaisryhmistä venäläiset/venäjänkieliset ovat suurin ryhmä. Merkitystä näet ei ole vain sillä, että kaupunkiin muuttaa ulkomaalaisia, vaan myös sillä mistä, millä kulttuuripohjalla ja miksi kaupunkiin muutetaan. Palveluja kehitettäessä ja tulevia tehtäviä ennakoidessa tällä on merkitystä.

Kokemusta ja rohkaisua siitä, että monikansallinenkin Helsinki toimii voi myös etsiä autonomianajalta.

Kari Virtanen

Eikö sosialidemokraatin tulisi pikemminkin iloita kun yhteiskunta etenee oman ideologiansa ja Malmön mallin mukaisesti kohti kliimaksia?

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Kysymys onkin onko maahanmuuttajille parempi:
vaihtehto A) Menet pitemmän matkan kouluun ja luokallasi on 4 maahanmuuttajaa loput suomalaisia, opit Suomea ja opit tulemaan Suomalaisten kanssa toimeen, vai.
Vaihtoehto B) menet lähimpään lähimpään kouluun ja sielä on 19/23 oppilaasta ulkomaalaisia, et opi Suomen kieltä, etkä opi tulemaan Suomalaisten kanssa toimeen??

Kumpi on tärkeämpi lapsen vanhemmalle?? matka, vai lapsen tulevaisuus???

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi

Jokainen vanhempi varmasti pohtii näitä asioita ja heillä on oikeus tehdä päätöksensä itse. Yhteiskunta ei mielestäni voi pakottaa tietyn taustan omaavia tiettyihin ratkaisuihin.

Usein elämäntilanne on sellainen, että vaihtoehto B) on parempi, jopa ainoa mahdollinen.

Susanna Kinnunen

Periaatteessa olet oikeassa, mutta ongelma pitäisi ratkaista laajemmin maahanmuuttopolitiikan avulla eikä vain levittämällä ongelmat mahdollisimman tasaisesti.

Kyse ei ole luonnonvoimasta.

Harri Rautiainen

Susanna: "...eikä vain levittämällä ongelmat mahdollisimman tasaisesti."

Ko. metodi tunnetaan myös nimellä 'pannaan vahinko kiertämään'.

"Kyse ei ole luonnonvoimasta."
Ei tosiaankaan.

Jussi Jääskeläinen

Rohkea, hyvä kirjoitus demarilta. Olen yllättynyt! Toivottavasti puolueesi ei irtisanoudu mielipiteestäsi.

Timo Bergman

Huoli tästä lasten, koulujen ja asuinalueiden asiasta tuskin on yhdenkään puolueen linjan vastainen.

Jotkut vain osaavat - kuten Jaakko Meretniemi tässä - ilmaista huolensa asiallisesti. Jotkut taas eivät osaa tai edes yritä osata.

Käyttäjän mctimo kuva
Timo Korpelainen

Tai uusi Mogadishu?

Mogadishu Avenue jo onkin....

Berliini ja Malmö ovat niin out, kyllä Mogadishun miehet saavat aivan eri luokan värinää aikaiseksi. Saksalaiset ja ruotsalaiset ovat aika tylsiä ja ovat jopa hiukan valittaneet monikulttuurisuudesta, mikä tietenkään ei ole suvaittavaa lainkaan.

Kun monikulttuurivärinää on tarjolla niin ei ole lahjahevosen suuhun katsominen, kaikki otetaan ja vielä vähän päälle.

Juhani Piironen

Jospa lopetettaisiin kaupungin vuokra-asunnot ja sosiaalietuuksien jakaminen asuinpaikan perusteella.
Ja laitettaisiin sosiaalietuuksien perustaksi Suomen kansalaisuus, tai 5 vuoden tuloveron maksu Suomeen.

Ja vot. Ei olsi enää mitään ongelmia.

Yllättäen taas kaikki puhuisivat hyvää Suomea. Maahnmuuttajat, jotka jäisivät Suomeen puhuisivat myös lähes täydellistä Suomea.

Käyttäjän SariKarlstrm kuva
Sari Karlström

Eiköhän olisi aika vaatia myös tulijoilta samaa mitä kantaväestöltä. Pakkoruotsin rinnalle myös pakkosuomi!
Otetaan mallia niistä euroopan maista joilla ei Malmö-efektiä ole päässyt syntymään!

Juha Petri Heinola

Jarkko Meretniemi: -"Suuri osa kaupungin vuokra-asuntokannasta on tulossa peruskorjausikään samaan aikaan kun uusia alueita kaavoitetaan. Jos haluamme estää Helsingin muuttumisen Berliinin sijasta Malmöksi"

Kas. Kas. On tainnut demaritkin Havaita Halla-ahon tulevan äänimäärän potkivan paljon demareita ulos valtuustosta, joten taas näin vaalien alla kuullaan "maassa maan tavalla" kommenttia. Toista kertaa maahanmuuttokriittinen kans aei mene vipuun.

Tuosta aiheesta Halla-aho on kirjoitellut jo vuosia. Ja nyt siteraan Halla-ahoa

1.Kaupungin vuokratalot sijaitsevat aina siellä, minne niiden rakentaminen on halvinta, koska näin saadaan katto päälle mahdollisimman monelle yhteiskunnan elätille. Kaupungilla ei ole varaa hajasijoittaa vuokratalojaan suuressa määrin kalliimmille ja halutuimmille alueille, koska rahaa ei vain riitä.

2. Humanitaariset maahanmuutajat asuvat kaupungin vuokrataloissa, koska suurin osa heistä on työttömiä eikä heillä ole varaa hajasijoittaa itseään. Humanitaariset maahanmuutajat ovat työttömiä siksi, koska Suomen työelämällä ei ole heidän "huippuosaamiselleen" tarvetta.

3. Siellä, missä asuu humanitaarisia maahanmuutajia, jokainen kynnelle kykenevä kanta-väestön edustaja muuttaa pois. Ei vain tuon mainitsemasi kouluongelman takia vaan ihan yleisen "monikultuurisen rikkauden" jonka kantaväestö kokee merkittävästi elämänlaatua alentavaksi tekijäksi. Miksi luulette kantaruotsalaisten muuttaneet pois rosengårdenista?

4. Ainoa keino välttää Malmön ja Rosengårdenin kohtalo, on tiukentaa rajusti maahanmuuttopolitiikkaa ja karsia rajusti humanitaarisesta maahanmuutiosta. Tämä on ainoa keino ja takaa varman lopputuloksen.

Monikultuurisuus on rikkautta vain paperilla. Jos se olisi sitä, kanta-väestö ei muuttaisi pois Varissuolta, Helsingin mamulähiöistä ja Rosengårdenista.

Juha Petri Heinola

"Helsingin ympäryskunnat hyötyvät maan suurimmista työmarkkinoista mutta eivät halua kantaa vastuuta kaupungistumisen lieveilmiöistä."

Onko monikultuurisuus siis lieveilmiö? Miksi siitä pitäisi kantaa vastuu? Kantakoot vastuun ne . jotka ovat syyllisiä nykyiseen hallitsemattomaan maahanmuuttopolitiikkaan.

Pekka Järvinen

Vai on Helsingin vertaaminen Berliiniin huvittanut? Pitäiskö mielestäsi Helsingissäkin järjestää Turun faceboob-piknikin kaltaisia tapahtumia?

Lainataanpa vähän Neuköllnin pormestaria Heinz Buschkowskya:

"Peruskoulussamme opetamme noin 14.100 oppilasta, joista 9.300 on maahanmuuttajataustaisia, eli 66%.

Neuköllner-Nordenissa luku on 87%; 6.300 maahanmuuttajataustaista 7.200 oppilaasta. Luokat, joissa on vain vähän tai ei ollenkaan saksalaista syntyperää olevia oppilaita, eivät ole täällä harvinaisia.

Kysymystä siitä, kuka täällä integroituu mihinkin, ei ole enää esitetty pitkiin aikoihin.

Ainoat saksalaisen yhteiskunnan edustajat ovat täällä usein enää opettajat tai lastentarhanopettajat.

Kulttuurien välinen vuorovaikutus saksalaista ja ei-saksalaista syntyperää olevien lasten kesken on lähinnä poikkeus.

Muuta kuin saksaa puhuvien oppilaiden osuus ei itsessään kerro paljoakaan koulujen sosiaalisesta rakenteesta.

Vasta yhdistämällä tämä vapautukseen oppimateriaalia koskevista maksuista syntyy kuva tästä. Oppimateriaali on ilmaista kaikille oppivelvollisille, jotka saavat julkista tukea, kuten Hartz IV, sosiaalituki, asumisraha tai Bafög (opintotuki).

Näiden osuus kouluvuonna 2011/2012 oli koko Neuköllnissä 55% ja Nordenissa 79%. Useissa kouluissa vapautettujen osuus voi olla yli 90%.

Vapautus tarkoittaa, että joissakin kouluissa 80-90% vanhemmista tai juuri kukaan ei käy säännöllisessä virallisessa työssä.

Tässä kohtaa jätän vielä tietoisesti sivuun käsittämättömän määrän Aufstockereita, jotka matalien tulojensa takia saavat täydentävää julkista tukea."

Kannattaisi pikku hiljaa Helsingissäkin alkaa miettimään, että mihin ollaan menossa ja miksi. Kaikille vähänkään maahanmuutosta käytävää keskustelua seuranneille tämä kehitys ei tule yllätyksenä. Kaikkein suurin saatana Halla-aho näyttää olevan täysin oikeassa synkissä tulevaisuudenkuvissaan. Monikulttuurisuus ei todellakaan ole mikään rikkaus eikä siitä sitä koskaan tulekaan.

Meille kanta-asukkaille on lankeamassa ikuinen elatusvelvollisuus ja kiitokseksi meitä potkitaan autettujen taholta päähän. Kannattaisiko humanitaarisessa maahanmuutossa pikku hiljaa alkaa noudattamaan kansainvälisiä sopimuksia eikä toimia vuodesta toiseen omaksi vahingokseen?

Käyttäjän HeikkiPorkka kuva
Heikki Porkka

Blogisti kysyy, kumpaan suuntaan Helsinki on matkalla, Berliiniksi vai Malmöksi. Toivon mukaan ei kumpaankaan.

Malmö on Ruotsin sosialidemokraattisen monikulttuuripolitiikan helmi/helvetti. Mitä Ruotsin demarit edellä, sitä Suomen sdp perässä. Marssijärjestys on ollut vuosikymmeniä juuri tämä.

Blogisti esittää toiveensa, jotta Helsingin suunta muistuttaisi enemmän Berliiniä kuin Malmötä. Mikäli Berliinin Neuköllnin sosialidemokraattista!!! pormestaria on uskominen, olisi parempi, jos Helsingin tie ei olisi myöskään Berliinin kaltainen.

Lainaan tähän pari lyhyttä otetta Berliinin Neuköllnin pormestarin Heinz Buschkowskyn tekstistä.

Lainaus 1:

”Kun katson lähimenneisyyden väkivallantekojen kirjoa Berliinissä ja erityisesti Neuköllnissä, niin minusta näyttää, että teot ovat muuttuneet yhä brutaaleimmiksi, tekijät yhä eläimellisimmiksi ja silti meidän oikeutemme epäröi yhä enemmän toimissaan.

Siellä, missä ensimmäinen vankilatuomio on oikeastaan astumista aikuisten maailmaa, siellä kasvattavilla ja pedagogisilla panostuksilla tuskin on mahdollisuutta menestyä.

Useissa tuntemissamme ongelmaperheissä tarkoittaa sana "einfahren" nousua perheen täysivaltaiseksi jäseneksi. Vankilaan joutuvan lähtöä juhlitaan kotona ja tuomion jälkeen hänet vastaanotetaan juhlien.”

Lainaus 2:

”Eräs esimerkki: Parkkisakon takia eräs arabitaustainen mies hyökkäsi fyysisesti Ordnungsamt'in työntekijän kimppuun. Seuranneessa asian oikeuskäsittelyssä hän uhkasi työntekijää uudelleen: Hän julisti, että antaa tuhota koko työntekijän perheen, jos tämä aiheuttaa hänelle ongelmia ja hän saa tuomion.

Hän vannoi tämän Allahin, Koraanin ja vanhimman poikansa nimeen. Mies tuli Saksaan 20 vuotta sitten turvapaikanhakijana ja on tehnyt huomattavan määrä rikoksia. Hän saa julkista tukea ja ajaa Mercedeksellä.

Henkilö, joka on hakenut suojaa maastamme itseensä kohdistuvan uhan takia, uhkaa täällä vuorostaan muita kuolemalla. Me ruokimme häntä ja hän polkee jalkoihinsa meidän lakimme - eikä vain pelkästään sitä.”

http://www.bild.de/politik/inland/heinz-buschkowsk...

Esimerkkejä voisi pormestarin mukaan luetella loputtomasti.

Monikulttuuri johtaa ajan myötä turvattomuuteen ja väkivaltaan kaikkialla, mihin se rantautuu. Eurooppa on pullollaan etnisiä helvettejä, joissa kanta-asukkaiden ei ole hyvä liikkua saati elää. Lähes kaikki nämä helvetit ovat saaneet alkunsa Euroopan sosialidemokraattisten/työväenpuolueiden valtakaudella.

Tällä hetkellä Eurooppa korjaa satoa ajasta, jolloin ”koko maailmalle kaikkea hyvää läntisen Euroopan piikkiin” – politiikka koki valtavan noususuhdanteen ja jonka seurauksena monet poliittiset päättäjät ryhtyivät kilpailemaan siitä, kuka on suurin hyväntekijä maailman silmissä. Kyse on 1960 – 70 - luvuilla alkaneesta kaudesta, jolloin esimerkiksi ruotsalaisen yhteiskunnan ”miehitys” voimallisemmin aloitettiin.

Samassa monikulttuurihelvettien liemessä Ruotsin ja Saksan kanssa makaavat mm. Norja, Benelux – maat, Englanti ja Ranska sekä valitettavasti myös Tanska, jonka vapaan ja avoimen ilmapiirin lähinnä islaminuskoiset maahanmuuttajat ovat pilanneet ainakin suurimpien kaupunkien muutamilla esikaupunkialueilla.

Sopeutumattoman ja sopeutumishaluttoman väestön osuus jatkaa kasvamistaan, koska ”hyvä ihmiset” eivät joko halua nähdä ongelmien kasvua tai eivät rohkene rehellisyyteen ja totea, että ovat olleet sinisilmäisiä ja toteuttaneet väärää politiikkaa.
Poliittinen vaikuttaja on usein myös sokea omille virheilleen. Hän (vaikuttaja) elää politiikallaan ja virheiden myöntäminen saattaisi tuhota etenemisen uralla ja/tai katkaista välit muihin ”hyviin ihmisiin”.

Blogistin ajatus siitä, että ongelma lähtisi purkautumaan asuntoja ”hajasijoittamalla” on tuhoon tuomittu. Eri kansoja/uskontoja edustavilla ihmisillä on tapana hakeutua kaltaistensa seuraan mm. siksi, että heidän avullaan saa elämäänsä turvallisuutta ja tuttua kulttuuria. Tätä läheisyyteen ja turvallisuuteen sekä oman kulttuurin perinteiden pariin pyrkimistä ei poliittinen päätöksenteko miksikään muuta.
Itse asiassa näen hajasijoittamisen johtavan myös tilanteeseen, jossa ongelma leviää kaikkien asukkaiden ympäristöön. Onko yhteiskunta jotenkin parempi sen jälkeen, kun pienellä alueella olleet ongelmat on saatu kaikkien lähipiiriin?
Kateuteen pohjaava,tasapäistämiseen pyrkivä vasemmistolainen poliittinen kulttuuri taitaa pilkahdella asuntojen ripottelupolitiikan taustalla.

Nykyiseen tilanteeseen ei ole kuin yksi aito ratkaisu. Se on maahanmuuttopolitiikan täydellinen muutos. Täysstoppi niin pitkäksi aikaa, kun nykyinen tilanne on hallinnassa.
Muun Euroopan kaltaiseen tilanteeseen on vielä hieman matkaa, joten jos nyt tehtäisiin kauaskantoisia ja rohkeita päätöksiä, palvelisi se kaikkien suomalaisten ja jo täällä olevien maahanmuuttajien etua.

Pakolaisten vastaanotto ja joillain aloilla välttämättömäksi koettu työperäinen muutto ovat asia erikseen ja ne eivät liity tähän kirjoitukseen millään tavalla.

Jussi Halla-ahon kirjoituksessa ”Segregaatio on maahanmuuttopoliittinen ongelma” tarkastellaan osin samoja aiheita, joita tämän blogin kirjoittaja on nostanut esiin. Suositeltavaa luettavaa.
(Segregaatio = eriytyminen)
http://www.halla-aho.com/scripta/segregaatio_on_ma...

Blogistin kirjoituksen perusteella voi oikeastaan todeta, että ei mitään uutta auringon alla. Sosialidemokraatit aloittavat jälleen sen, minkä tekivät eduskuntavaalien alla. Eli hyppäävät vaalipäivään asti (PS) - teemoihin, joihin eivät edes yritä muutosta tai ainakaan parannusta vaalien jälkeen.

Kukaan ei tietenkään kiellä tekemästä näin, mutta on eri asia ottaa vakavissaan ulostulot tahoilta (mm. sdp), jotka ongelmien alkuperäisinä aiheuttajina pyrkivät antamaan itsestään kuvaa ongelmien ratkaisijoina. Vanhastaan tiedetään, että se, mitä he nyt kertovat, ei tunnu heitä enää kiinnostavan sen jälkeen, kun kansa on mielipiteensä uurnilla ilmaissut.

Kukapa ei muistaisi Urpilaisen Soinilta eduskuntavaalien 2011 alla ”varastamaa” slogania ”maassa maan tavalla”? Mitä demarit ovat tehneet Urpilaisen lausahduksen jälkeen? Eivät ainakaan vaatineet humanitaarisilta mamuilta maan tapojen noudattamista tai ryhtyneet pitämään parempaa huolta kantaväestön oikeuksista.

Helsinkiläiset muistanevat, että aivan hetki sitten (muutama viikko takaperin) Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi ”globaalin vastuun strategian”, jonka voimalla helsinkiläisten enemmistöä syrjitään entistä helpommin.
Strategian poliittinen koti on sosialidemokraateissa ja sen esitteli apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen (sdp), jonka kontolle on vuosien mittaan langennut monta koko maan kattavaa kantaväestöä syrjivää lausuntoa tai esitystä. Viljanen toimi aiemmin sisäministeriön kansliapäällikkönä vastaten mm. maahanmuuttopolitiikkaan liittyvistä kysymyksistä. Viljanen ei toimisi tavallaan ilman puolueensa johdon hyväksyntää.

Viime eduskuntavaalien (2011) alla moni äänestäjä meni halpaan ja kuvitteli, että Urpilainen tarkoitti mitä sanoi. Saas nähdä, miten käy nyt?
Aamulla Ylen lähetyksessä sdp:n vaalitaktiikasta mainitsi mm. Talouselämän päätoimittaja Reijo Ruokanen. Hän totesi sen, minkä moni muukin on huomannut. Sdp pyrkii ottamaan taktista etäisyyttä kokoomukseen ja kalastelemaan PS:n vesillä ”varastamalla” teemoja Soinin leiristä.

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi

"pitää osa kaupungin vanhoista vuokrataloista saneerata laadukkaasti ja myydä omistusasunnoiksi. Uusia vuokra-asuntoja on ripoteltava tasaisemmin ympäri kaupunkia ja uusille rakennettaville alueille."

Samaa mieltä!

Toisin kuin Juha Petri Heinola Halla-ahoa lainaamalla väittää, tämä on myös täysin mahdollista. Siellä missä kaupunki omistaa maan, rakentaminen lähelle keskustaa ja kauemmas keskustasta maksaa tasan yhtä paljon. Kyse on valinnoista.

Onnistumisesta on myös esimerkkejä: Ruoholahti ja Pikku Huopalahti ovat alueita, joilla on paljon kaupungin vuokra-asuntoja, mutta ne eivät ole muuttuneet palaviksi ghetoiksi ja niihin ja niiden kouluihin haluavat kantaväestöön kuuluvat ihan yhtä lailla kuin ennenkin.

Homma ei kuitenkaan toimi niin, että vuokratalojen keskelle rakennetaan hienoja omistusasuntoja, vaan pitää tehdä toisinpäin, eli omistusasuntojen keskelle tulee pykätä muutama vuokratalo. Näin omistusasumisen houkuttelevuus kyseisellä alueella ei heikkene, mutta vuokratalot tasaavat sosioekonomista jakaumaa hyvällä tavalla.

Halla-ahon ennustukset menevät kategoriaan itseään toteuttavat profetiat. Itse ei siis yritetä parantaa tilannetta millään tavalla, ehkä vain pahentaa sitä, jotta voidaan lopulta tyytyväisenä tokaista, että mitäs minä sanoin.

Harri Rautiainen

Kölhi (siteeraa Meretniemeä): ""pitää osa kaupungin vanhoista vuokrataloista saneerata laadukkaasti ja myydä omistusasunnoiksi. Uusia vuokra-asuntoja on ripoteltava tasaisemmin ympäri kaupunkia ja uusille rakennettaville alueille.""

Eli pannaan vahinko kiertämään. Syntyy uutta maahanmuuttajaslummia ja taas uutta saneerattavaa.

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi

Kaupungin vuokrataloja pitää rakentaa joka tapauksessa. Niistä ei synny minkäänlaisia slummeja, kun niitä ei rakenneta könttänä takametsään.

Halpoja vuokra-asuntoja tarvitsevat myös köyhät kantasuomalaiset ja niitä on rakennettu sekä rakennetaan maahanmuuttajista riippumatta.

Käyttäjän VikkiBruun kuva
Victor Bruun

pitäisi siis päästä eroon sosiaalisperusteisista maahanmuuttajista, hiukan mahdotonta kohottaa ne tasolle jolla niiden pitäiis olla että voisivat saumatta upota suomen väestön keskelle. Toinen vaihtoehto, eli suomen alkuperäisväestön koulutus ja sivistystason alentamista kehitysmaatasolle ei ole toivottavaa.

Eli joko hyväksytään hyvin eritasoisia alueita, jotka aivan kuten aloitusviesti kirjoitti tarkoittaa kahtiajakautunutta helsinkiä siihen missä ei halua olla ja siihen missä ei ole varaa olla.

Ja vaikka suomalainen muuten kestää vaikka mitä, niin lasten olojen rankkaa huononemista hän ei siedä. Eli monikulttuuriset koulut jossa monikulttuuristen jengiytymistä selitetään pois ja näitä kiristäjiä ja hakkaajia vastarintaan asettuvia rangaistaan. Ei tuhoudu vain opettamisen perusta kun koulu on sotatanner, menee myös oikeudenmukaisuus, tasa-arvo ja koskemattomuus jos ei ole tarpeeksi tumma.
Tutkimuksissa onkin todettu mamujen viihtyvän kantaväestöä paremmin kouluissa. Toisissa tutkimuksissa huomattu vahvoja tendenssejä konservatismiin nuorissa ja lapsissa -olisiko vastareaktio monikulttuurista elinympäristöä vastaan?

Käyttäjän SariKarlstrm kuva
Sari Karlström

Joka kerta kun katson nämä videot, alkaa v-käyrä nousemaan kilpaa verenpaineen kanssa! Ikään en ole ketään vihannut, mutta tätä epäoikeudenmukaisuutta ja moraalittomuutta katsoessa täytyy myöntää että on sympatiat vähissä tiettyä aatesuuntaa ja tiettyä uskontosuuntaa kohtaan.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Ei kannata käpertyä v-käyränsä huipulle ja korkeaan verenpaineeseen, vaan kertoa, mikä on se tietty aatesuunta ja tietty uskontosuunta, kun nyt muut jäivät arvailujen varaan.

Matias Härkönen

Vuokra asuntoja ja vastaanottokeskuksia tulisi rakentaa sinne, missä niitä eniten kannattavia puolueita on! Eli siis ihan eri paikkaan kuin nyt!

Harri Rautiainen

Missä RKP on? Onko se Kauniainen-Grankulla?

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi

Samaa mieltä! Minulle sopii vallan hyvin, että vastaanottokeskuksia perustetaan vaikka yksi lisää Helsinkiin ja nimenomaan ns paremmalle alueelle ja paremmille alueille saa mielellään myös rakentaa vuokra-asuntoja, se olikin yksi tämän kirjoituksen pointeista.

Käyttäjän valtteriaaltonen kuva
Valtteri Aaltonen

Kysymys maahanmuuttajien asumisesta ja keskittymisestä tieyille alueille ei ole helppo. Mutta sillä on valtava merkitys maahanmuuttajien kotoutumiselle. Huomiota olisi kiinnitettävä paitsi maahanmuuttajien jakautumiseen tasaisesti Helsingissä, myös maahanmuuttajien jakautumiseen tasaisesti Suomessa. Nykyinen kehitys, jossa maahanmuuttajat keskittyvät muutamaan suurimpaan kaupunkiin muodostuu nopeasti ongelmaksi, koska ei ole riittäviä resursseja asuttaa heitä täällä tasaisesti eri puolille, vaan alueellista eriytymistä tapahtuu liki väistämättä.

Tietysti jokainen saa Suomessa muuttaa vapaasti, mutta yhteiskunnan kustantaessa asunnon yhteiskunnalla on oikeus kustantaa se sieltä, missä se on yhteiskunnan kokonaisedun kannalta parasta. Ja tällä hetkellä se tarkoittaa sellaisia alueita, missä maahanmuuttajien osuus on pienin.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

"Nykyinen kehitys, jossa maahanmuuttajat keskittyvät muutamaan suurimpaan kaupunkiin muodostuu nopeasti ongelmaksi"

Mitäs sitten tehdään kun tuo raja saavutetaan - mikä siis tapahtuu nopeasti?

Lieksassa on nyt muutama sata maahanmuttajaa, ja siellä on kuulemma paljon ristiriitoja. Kulut tämän mukaan 1,5 M€/v (jos tuosta nyt käsitin oikein).

Jotenkin näyttää siltä että myöskään pienemmät paikkakunnat eivät ole kovinkaan helppo ratkaisu.

anita frisk

Tuo Berliini-video oli aika hyytävää katseltavaa, mutta aivan syytön kaupunki tilanteeseensa ei lähihistorian valossa ole. 1960-luvulla kun Gastarbeiterit lähinnä Turkista sinne toivottuina työntekijöinä saapuivat, heidän passiinsa leimattiin oleskelulupa joka rajoitti asuinkaupunginosiksi vain joko Neuköllnin tai Kreutzbergin. Alueet slummiutuivat, vaikka silloin turkkilaismiesten työssäoloprosentti varmaankin oli lähes 100, sosiaaliturvaa ei ollut. 1980-luvulla kun uusi turkkilaissukupolvi oli parikymppisiä, Kreutzbergissä käytiin jatkuvasti taistelua eri ryhmittymien välillä, Harmaat sudet muistaakseni ylimmäisinä. Vastikkeeton sos.turva oli astunut kehiin, aikaa riehumiseen riitti. - En tiedä, miten tilanne olisi kehittynyt, jos heille olisi annettu vapaa asumisoikeus koko kaupungin alueelle. Toisaalta, samat rajoitukset koskivat myös mm. jugoja, italialaisia ja kreikkalaisia, joita oli Berliinissä runsaasti, mutta he yleensä alkoivat yrittäjiksi ja nostivat sosio-ekonomista statustaan ja ilmeisesti sitten pääsivät muuttamaan muihin kaupunginosiin.

Helsingissä saa humanitäärinenkin maahanmuuttaja asua missä kaupunginosassa haluaa, omalla kustannuksellaan. En näe siinä juuri järkeä, että kaupunki hajasijoittaisi heitä kalleimmille uusille asunto-alueille kaupungin veronmaksajien kustannuksella. En myöskään näe siinä järkeä, että esim. nämä jo 1990-luvulla Neuvostoliitosta tulleet, edelleenkin suomen kieltä osaamattomat ja edelleenkin yli 20 vuoden jälkeen työttömät somalit asutetaan pääkaupunkiseudulle. Voihan sen yhteisönsä luoda johonkin halvempaankin paikkaan. Kunnat ottavat kyllä enemmän tai vähemmän hanakasti näitä sos.maahanmuuttajia, mutta kun valtion tuki sen kolmen vuoden kuluttua lakkaa, niin nätisti vihjaistaan että Helsinki on oikein kiva kaupunki, sinne vaan. Ja sitten ihmetellään Helsingin asuntopulaa ja samaan aikaan maaseutukaupungeissa autioituu ihan kelpo kerrostaloja.

Eero Tillanen

Kyllähän Saksassakin on kaupunginosia, joissa islamistit aiheuttavat ongelmia. Eihän tässä ole pitkäkään aika kun yksi blogisti kirjoitti näistä ongelmista. Saksalaiset joutuvat pelkäämään omassa maassaan, jos liikenneonnettomuuden toinen osapuoli on maahanmuuttaja, niin yllättäen hänellä löytyy monia "todistajia" siitä, että saksalainen oli syypää. Nämä "todistajat" eivät olleet edes paikalla onnettomuuden sattuessa, mutta silti oikeus kuuntelee heitä. Poliisit eivät enää pärjää maahanmuuttajajengeille ja oikeus ei tuomitse heidän rötöksiään. Ja niin edelleen.

Tilanne on siis yhtä paha kuin Suomessa. Molemmissa maissa hyysäyksen olisi loputtava. Molemmissa maissa sovelletaan vasemmistoradikalismin mukaista "positiivista syrjintää", toisin sanoen törkeää rasismia valkoista kantaväestöä kohtaan.

Käyttäjän AriKananen kuva
Ari Kananen

Hyvä kirjoitus, mutta se tulee vain 4 vuotta liian myöhään.
Tässä välissä on ollut jo kunta, eduskunta ja presidentinvaalit ja SDP:n linja on kirkastunut vallan hyvin kansalle.
PS:t kuuntelee ja puhuttelee kansan syviä rivejä, ottaa kantaa asioihin joista ei haluta/saa puhua. SDP on pahimma luokan populisti joka ei kuuntele kansaa, vaan huomaa PS:n kannatuksen ja rupeaa hinaamaan omaa linjaa PS:n suuntaan ja kalastelemaan ääniä sloganeilla "maassa maan tavalla".
Ja kuvitellaan siten vetoavan ihmisiin, jotka jättivät tämän tyhjien lupausten puolueen jo monet vaalit sitten.
Uurnilla tavataan.

Käyttäjän Jukkaakula kuva
Jukka Aakula

Asiallinen kirjoitus.

Vaikka en itse usko että kaavoituksellakaan muutoksia saadaan aikaan tai edes pitäisi yrittää saada muutoksia aikaan.

Ihmiset haluavat elää kaltaistensa parissa. Amerikkalaisen sosiologin Putnamin mukaan etnisesti ja sosiaalisesti kirjavat alueet ovat alhaisen luottamuksen alueita.

Toimituksen poiminnat