JaakkoMeretniemi Keskeltä luokkaa

Nuorisotakuu ei tepsi niihin, jotka eivät koulua käy

Miten sinä kehittäisit nuorisotakuuta, kysyy Allianssi ry eduskuntavaaliehdokkailta. Nuorisotakuun tarkoitus oli ehkäistä nuorten syrjäytymistä: jokaiselle nuorelle haluttiin taata työ-, työharjoittelu- tai opiskelupaikka. Se ei ole täyttänyt odotuksia. Onko järjestelmässä siis jokin vika?

Keskustelussa 2. asteen opiskelupaikoista korostuu se, että opiskelupaikkoja on liian vähän. Voi olla, mutta vähintään yhtä suurena ongelmana näen sen, että niin moni jolle on mahdollisuus tarjottu, jättää sen käyttämättä.  Ammatillisen koulutuksen keskeytti 2012 8,7% opiskelijoista, ammattikorkeakoulun 8.5%. Helsingin osalta luvut ovat vielä merkittävästi tylymmät.

Suomessa on kymmenien tuhansien syrjäytyneiden nuorten joukko vailla peruskoulun jälkeistä tutkintoa. Suurin osa heistä on kotoisin aivan tavallisista perheistä, joissa vanhemmat pitävät koulunkäyntiä tärkeänä ja joissa tyydytään muutamaan saunakaljaan. Suurimmalla osalla on ollut opiskelupaikka tai useampi, opinnot ovat kuitenkin jääneet kesken. Yhteiskunta on tarjonnut koulutuksen kättä, mutta siihen on jätetty tarttumatta. Mitä tästä pitäisi ajatella?

Osa peruskoulun päättävistä oppilaista ei ole vielä valmiita kantamaan vastuuta omasta opiskelustaan. Jos yhdeksännen luokan keväällä mennään ja tullaan miten lystää lukujärjestyksestä piittaamatta, niin on turha luulla, että tavat muuttuisivat kesän aikana.

Jos sama meno jatkuu seuraavana syksynä, on syrjäytymisvaara suuri. Jos ei ole paikalla kun asioita opetetaan, tulee niistä vaikeita. Kun on tippunut kärryiltä, kouluun meneminen muuttuu ikäväksi. Sitten jäädään pois entistä useammin. Moni on maalannut itsensä nurkkaan jo ennen ensimmäistä joulua.

Nuorisotakuu ei tepsi niihin, joilla opiskelupaikka on, mutta jotka eivät koulua käy ja jättävät opintonsa kesken. Jos vika on toimintakulttuurissa, ei se korjaannu rakenteita muuttamalla.

Kysymykseen, miten kehittäisit nuorisotakuuta vastaan, että en millään tavalla. Sen sijaan minä pitäisin osan yhdeksäsluokkalaisista vielä vuoden peruskoulussa kasvamassa.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat