JaakkoMeretniemi Keskeltä luokkaa

Tutto a posto, porvarit?

Oikeisto on perinteisesti kannattanut yksilönvapautta ja vastuuta. TV-keskusteluissa tästä puhutaan kauniisti, kaunistahan vapaus on. Pienemmissä pöydissä keskusteltaessa puhe kääntyy kuitenkin helposti siihen, miten ne ihmiset, jotka eivät ole elämässä pärjänneet, ovat itse syyllisiä heikkoon asemaansa: he ovat kenties olleet laiskoja, vastuuttomia tai viettiensä vietävissä silloin kun on kaivattu itsekuria. Yksilön ongelmat johtuvat siis yksilöstä, ei ympäristöstä.

 

Mitä talouden ja suomalaisten yritysten tilaan tulee, tekee oikeiston retoriikka täyskäännöksen: Yritysten ongelmat johtuvat siitä, että Suomi ei ole tarpeeksi hyvä paikka yrityksille. On liikaa veroja, byrokratiaa ja menestymisen vastainen ilmapiiri. Yritysten ongelmien ei nähdä johtuvan yritysten omasta toiminnasta tai niissä tehdyistä ratkaisuista, vaan ympäristöstä. Samaan aikaan Suomi on kuitenkin jatkuvasti keikkunut kymmenen parhaan maan joukossa, mitä toimintaympäristön kilpailukykyyn tulee. Tutto a posto, kaikki linjassa, porvarit?

 

Jos oppilas ei opi, en syytä siitä rehtoria tai opetussuunnitelmaa. Katson itseäni siitä peilistä, joka on luokan lavuaarin päällä, tiedättehän. Kyllä, Suomessa tulee tehdä kaikki voitava, jotta ympäristö kannustaa yrityksiä kasvuun ja investointeihin. Mutta jos yritykset katsovat, että ongelmat johtuvat ympäristöstä, saadaan menestystä odottaa vielä kauan. Maailma muuttuu nopeasti ja siihen pitää pystyä reagoimaan, niin yhteiskunnan, työntekijöiden kuin yritystenkin. Muita syyttelemällä ei menestystä ole tiedossa. Ei edes politiikassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Antti Jokela

En ole tavannut porvareita, jotka haluaisivat pitää huonoja yrityksiä yhteiskunnan tuella hengissä. Luova tuho on ikään kuin pelin henki.

Hyvät yritykset sitten taas osaavat laskea, missä tilanteessa ja olosuhteissa toiminta kannattaa - oli se sitten Suomessa tai Virossa. Samoin kansainväliset sijoittajat osaavat kalkyloida, kannattaako investoida Suomeen vai mieluummin Ruotsiin. Tarkennuksena vielä, että näissä laskelmissa merkittävää on vain se mitä jää alimmalle riville kaiken byrokratian ja kaikkien verojen jälkeen.

Toimituksen poiminnat