JaakkoMeretniemi Keskeltä luokkaa

Kansa Temptation Islandilla

Pienpuolueista povataan vaalien voittajia. Vanhat on niin nähty, vähän niin kuin se pitkäaikainen kumppani, ajattelee entistä useampi äänestäjä. Vieraan ja tuoreen matkaan lähteminen voi olla houkuttelevaa. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana minkä ratsun selkään nousee: Et voi tietää minne se sinut vie, sillä pitää kuitenkin ratsastaa loppuun saakka.

 

Kyllä vanhat kumppanitkin flirttailla osaavat. Ne kuitenkin tietävät missä rajat kulkee. Vanhat suuret kenties kaunistelevat vaaliohjelmissaan maailmaa, mutta populismista niitä ei käy syyttäminen. Ne jotka ovat valtaa pitäneet, ja ongelmia yrittäneet ratkaista, tietävät, että jos helppoja ratkaisuja olisi olemassa, ne olisi jo keksitty.

 

Pitää paikansa, että suuret eivät ole saaneet suuria ratkaisuja tehtyä. Yhtä lailla pienet ovat hallituksen jättäessään osoittaneet, miten houkuttelevaa opposition vastuuttomuus ja helppous on. Vastuunkanto on vaikeaa, ehkä jopa tylsää. Sitä kuitenkin tarvitaan, myös vaalikausien lopulla. Koko ajan kun ei voi kampanjoida.

 

Eivät pienpuolueet pelkästään yhden asian liikkeitä ole, mutta ohjelmatyössään ne ovat kuitenkin valovuoden vanhoja ja suuria jäljessä. Eduskunnassa ei kuitenkaan riitä se, että on kanta vain neljäsosaan pöydälle tulevista asioista. Kyllä ehdokkailla itsellään näkemyksiä riittää, mutta mikä on se pienpuolueen yhteinen linja, jonka perusteella käydä keskusteluja muiden kanssa?

 

Ryhmäkurilla on huono maine, kuitenkin se mahdollistaa asioista sopimisen puolueiden kesken. Maailmansotien välisessä Euroopassa, demokratian ollessa nuorta, puolueita oli maiden parlamenteissa joka lähtöön ja ne pitivät tiukasti omasta linjastaan kiinni: hallituskriisejä saatiin aikaan, päätöksiä ei. Myös Suomessa on tällä hallituskaudella nähty, mihin puoluekentän pirstaloituminen johtaa.

 

Pienet puolueet ovat sympaattisia. Niiden äänestäminen on helppoa ja houkuttelevaa, mutta samalla vastuunpakoilua. Vaaleissa kun ei ole kyse siitä, millä retoriikalla hallituksen politiikkaa arvostellaan. Vaaleissa on kysymys siitä, kuka Suomea johtaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Harmi kun täällä ei ole miinus-suosituksia. Miten ne työpaikat, takuutukset, yms. vastuunkannot? Koko juttusi mantra on aina ollut kautta historian, ketkä vähättelivät mutta lopulta joutuivat poistumaan.

Minä aikoinaan nousin yhdistyksen puheenjohtajaksi keltanokkana ilman mitään kokemusta, sillä minulla ei ollut paljoa tietoa mutta minulla oli visioita ja näkemyksiä miten asiat pitää hoitaa.

Yhdistyksen tilanne parani useilla uusilla jäsenillä ja talous nousi huomattavasti. Jouduttuani muuttamaan Turkuun, niin se yhdistys palasi heti vanhoihin tapoihin ja talous kärsi.

Niin, oliko minulla vastuunkantoa? Oli, kunnes ne vanhat hävittivät uudet asiat jälleen kerran.

Toimituksen poiminnat