JaakkoMeretniemi Keskeltä luokkaa

Ihanan keskiluokkaista!

Suuri osa äänestäjistä etsii yhä itselleen oikeaa puoluetta ja sopivaa ehdokasta. Epävarmimpia kannoistaan ovat toimihenkilöt. En ihmettele tätä yhtään. Poliittisessa keskustelussa kun keskitytään puhumaan rikkaista ja köyhistä. Entä keskiluokka?

Keskiluokka lähtee aamulla töihin, hoitaa asiansa ja maksaa mukisematta veronsa. Koulutus on hyvä, palkka kohtuullinen.  Sauli Niinistö julisti olevansa työväen presidentti, me kun olemme kaikki työväkeä. Niin olemmekin, mutta kuka edustaa kauluspaidassa kulkevaa koulutettua työväkeä poliittisella kentällä?

Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat. EK rahoittaa oikeistopuolueita, SAK vasemmistoa. Akavalainen kenttä ei tiedä, miten toimia: OAJ on päättänyt olla tukematta ketään, mitä nyt opettajalehden mainoksesta saa opettajaehdokkaat alennusta. Se, kuka edustaa poliittisella kentällä akateemista palkansaajaa, ei ole epäselvää pelkästään akateemisille palkansaajille. Se on epäselvää myös heidän etujaan ajaville järjestöille.

Ihmisten koulutustaso on noussut Suomessa kautta linjan. Työmarkkinoilla on koulutetun työvoiman kohdalla sama tilanne kuin kouluttamattoman työvoiman kohdalla 1800-luvulla. Meitä on yllin kyllin tarjolla työnantajien tarpeisiin. Yhä useampi meistä on entistä helpommin korvattavissa. Tämä on tilanne, jota työnantajat eivät jätä hyödyntämättä. Toimintaa tehostaessa osa pannaan pihalle ja irtisanottujen työt jaetaan jäljelle jäävien kesken. Valittaa ei pidä. Tulee olla iloinen jos on saanut pitää paikkansa ja työsuhdeautonsa.

Meilahden sairaalan portilla oli aamulla Kokoomuksen hyväntuulinen tiimi äänestäjiä tavoittelemassa. On kuitenkin niin, että Sari Sairaanhoitaja ei pääse porvariksi porvaripuolueita äänestämällä. Porvariksi pääsee vain pääomalla. Ei akateemisenkaan palkansaajan elämä aina fantastista ole: vielä Iltamyöhään tekemisen meininki jatkuu työn merkeissä, vaikka ylityökorvauksista ei olisikaan sovittu. Aina on kuitenkin pärjätty, kaikki eivät pärjää.

OECD:n loppuvuonna 2014 julkaiseman raportin mukaan Suomen tuloerot ovat hidastaneet maamme talouskasvua jo lähes kymmenyksellä. Tuloeroilla ei kuitenkaan tarkoiteta keskiluokan tuloeroja; lääkärin ja sairaanhoitajan tuloeroja. Tuloeroilla tarkoitetaan ihan muuta.

Vaalipäivän aamuna, pesukoneen pestessä kauluspaitoja maksimilainalla ostetussa asunnossa, moni koulutettu tekee vielä kerran vaalikoneen: Kenelle äänensä antaa, kenelle keskeltä luokkaa?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... Sari Sairaanhoitaja ei pääse porvariksi porvaripuolueita äänestämällä."

- Totta, mutta porvaripuolue haluaa vain äänen, ja sen se osaa ottaa. Tai siis: se osasi Kataisen ja Tujusen aikana vedota kansalaisten haluun samaistua menestyjiin. Stubb on vetänyt ilakoinnin överiksi, ja on nyt puolueineen vaikeuksissa.

Keskiluokan suhteen olet aivan oikeassa. Se maksaa muidenkin viulut.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Erittäin hyvä kirjoitus, ja tärkeästä aiheesta. Koulutettu kaupunkilainen keskiluokka on vailla poliittista kotia.

Toimituksen poiminnat