JaakkoMeretniemi Keskeltä luokkaa

Hipsterit harjanvarteen!

Syksyllä 1992 luokkatoverini isä, professori Martti Häikiö, pyrki Helsingin kaupunginvaltuustoon teemanaan katupöly. Läpi meni. Vaikka Häikiö onkin aikaansaava mies, on katupöly yhä jokakeväinen riesa vielä 25 vuotta myöhemmin.

Taas tänä keväänä saamme lukea artikkeleja, joiden mukaan katupölyn terveysvaikutukset ovat dramaattiset etenkin astmaatikoille ja sydänpotilaille. Kaupungin rakennusvirastosta todetaan, että harjauskalustoa käytetään jo maksimiteholla ja lisäkalusto maksaisi miljoonia. Rahasta se kuulkaas vain on kiinni! Parempia aikoja odotellessa helsinkiläisiä kehotetaan kulkemaan hengityssuojaimissa.

Vuosien varrella me kaupunkilaiset emme ole tehneet katujen puhtauden hyväksi mitään muuta, kuin siirtäneet automme pois harjauskaluston tieltä, kun kadunpesupäivä on vihdoin koittanut.

Helsingissä hehkutetaan nousevaa kaupunkikulttuuria ja yhteisöllisyyttä. Toistaiseksi helsinkiläisten yhteisöllisyys on ollut sitä, että tehdään yhdessä jotain, mitä Berliinissäkin tehdään. Mutta voisimmeko tehdä yhdessä myös jotain hyödyllistä? Entä jos palokunta kastelisi kadut ja asukkaat putsaisivat keväisin kadun oman kotinsa kohdalta? Näinhän pikkukaupunkien omakotitaloalueillakin tehdään. Ehkä joku taho voisi tarjota kaupunkilaisille harjat, jaetaanhan niitä ilmaisia ämpäreitäkin.

Jos tämä on kuolleena syntynyt idea, niin keksikää jotain parempaa. Esittäkää silti ratkaisuja, joiden hintalappu ei ole miljoonia, niitä kun ei ole jaossa.

Yhteisöllisyys voi Helsingissä olla muutakin olla kuin kirpputoreja ja kitaransoittoa. Siivouspäivänä voisi myös siivota. Hipsterit harjanvarteen - ja kaikki muutkin!

http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000002893731.html

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat