JaakkoMeretniemi Keskeltä luokkaa

Tekeekö Helsinki taloyhtiöstäsi torpparin?

Länsi-Helsingin Lehtisaaressa on paljon asuntoja myytävänä. Syynä ovat maanomistajan, Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymien, kaavailemat tonttivuokrien korotukset, jotka voivat nostaa vastiketta jopa 4,6€ asuinneliöltä. 65m2 asunnon kohdalla se tarkoittaa 300€/kk.  Mieleen tulee väistämättä Rovasti Salpakari, joka ajoi seurakunnan torpparin, Koskelan, perhettä ahtaalle toistuvilla vuokrankorotuksilla Väinö Linnan romaanissa ”Täällä pohjantähden alla”.

Paljon seurakuntia parempana vuokraisäntänä ei näyttäydy Helsingin kaupunki, joka kaavailee umpeutuvien tonttivuokrasopimusten päivittämistä merkittävästi korkeammalle hintatasolle. Asia koskee satoja taloyhtiöitä mm. Herttoniemessä, Pitäjänmäessä, Oulunkylässä, Munkkivuoressa ja Haagassa. Tonttivuokrien lisäksi taloyhtiöitä ja kotitalouksia tulee lähitulevaisuudessa rasittamaan myös peruskorjaukset ja nouseva korkotaso. Maksamista siis riittää.

Ongelman ydin on, että asuntojen toteutuneissa myyntihinnoissa ei ole näihin päiviin mennessä juurikaan huomioitu, seisooko 1950- tai 60-luvulla rakennettu taloyhtiö omalla vai kaupungin vuokratontilla, sillä vastikkeissa ei ole juuri eroa ollut. Uusien asuntojen kohdalla maanvuokraehdot ja vastikkeet ovat olleet paremmin ostajien tiedossa ja tämä on osattu huomioida ostotarjousta tehdessä. Vanhojen taloyhtiöiden kohdalla on eletty epävarmuudessa kuten Koskelan Jussi, jolle Rovasti totesi ”myöhemmin, myöhemmin” kun hän kyseli pysyvien maanvuokraehtojen perään. Lopputuloksena moni vuokratontilta asunnon ostanut tuntee nyt olonsa huijatuksi.

Kaupungin tulee kuitenkin kohdella kaikkia maanvuokralaisiaan tasapuolisesti: toisille ei voi vuokrata halvalla ja toisille kalliilla. Kohtuuden nimissä kaupungin tulisi kuitenkin antaa taloyhtiöille ja kotitalouksille enemmän aikaa sopeutua muutokseen. Vuokrankorotukset voitaisiin toteuttaa 10 vuoden sijasta 15 vuodessa. Siinä ajassa ehtisi jo lainat sulaa ja lapset kasvaa.

Rovastia vuokrankorotuksiin painosti päättäväinen vaimo, Ellen. Helsinkiä ei tietääkseni kiristä asiassa kukaan. Saamme päättää asiasta ihan itse.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Pekka Iiskonmaki

''Tekeekö Helsinki taloyhtiöstäsi torpparin?''

Se on maan tapa. Suomessa on vain hallintoalamaisia ja verovelvollisia.

Ainakaan yrittäjä ei ole isäntä yrityksessään.

Toimituksen poiminnat