JaakkoMeretniemi Keskeltä luokkaa

Olisiko sinun kotisi pitänyt jättää rakentamatta?

Korkein hallinto-oikeus ratkaisi maanantaina kaupungin ja lauttasaarelaisen herrasmiehen välisen kaavoituskiistan. Puntarissa oli toisaalta Koivusaaren 5000 uutta asuntoa, toisaalta 92-vuotiaan merinäköala. Tapaus herättää jälleen kysymyksen siitä, ketä kaavapäätöksissä tulee kuulla?

On demokraattista ajatella, että kansaa tietysti. Kaavapäätösten kohdalla tuo kansan ääni vain on kovin yksipuolinen. Veikko Erantin tuoreen väitöskirjan mukaan yli 70% kaupunkisuunnitteluvirastoon lähetetyistä kirjeistä ovat hankkeita vastustavia. 46 % tutkimusaineiston kirjoittajista vetosi argumenteissaan suoraan omaan etuun, muista viis.

Negatiivisen palautteen yliedustukseen on selkeä syy: kaavan valmisteluvaiheessa kun ei ole vielä olemassa niitä uusia asukkaita, jotka voisivat kaavan tai kotiensa puolesta kirjeen lähettää. Palaute tulee pysymään saman sävyisenä tästä iäisyyteen. Sen ei kuitenkaan pidä antaa pysäyttää kehitystä.

Kaupunkisuunnittelussa poliitikoilta tarvitaan lujuutta viedä hankkeita eteenpäin kritiikistä huolimatta. Monet meistä asuvat tälläkin hetkellä asunnoissa, joiden rakentamista on joku aikoinaan vastustanut. Jos Munkkiniemen Kreivi olisi saanut päättää, olisi meidänkin taloyhtiön tontti yhä kaavoitettu kartanonherrojen kettujahtiin. Onneksi ei saanut.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

Kuinka siinä kävi, saiko herrasmies pitää näköalansa? Paras tapa varmistaa merinäköala olisi ostaa saari.

Käyttäjän JaakkoMeretniemi kuva
Jaakko Meretniemi

Kaupunki voitti, mutta eiköhän herra silti saa pitää merinäköalansa elämänsä loppuun saakka muista syistä johtuen.

Toimituksen poiminnat