JaakkoMeretniemi Keskeltä luokkaa

Olisiko sinun kotisi pitänyt jättää rakentamatta?

Korkein hallinto-oikeus ratkaisi maanantaina kaupungin ja lauttasaarelaisen herrasmiehen välisen kaavoituskiistan. Puntarissa oli toisaalta asunnot Koivusaareen 5000 asukkaalle, toisaalta 92-vuotiaan merinäköala. Tapaus herättää jälleen kysymyksen siitä, ketä kaavapäätöksissä tulee kuulla?

On demokraattista ajatella, että kansaa tietysti. Kaavapäätösten kohdalla tuo kansan ääni vain on kovin yksipuolinen. Veikko Erantin tuoreen väitöskirjan mukaan yli 70% kaupunkisuunnitteluvirastoon lähetetyistä kirjeistä ovat hankkeita vastustavia. 46 % tutkimusaineiston kirjoittajista vetosi argumenteissaan suoraan omaan etuun, muista viis.

Negatiivisen palautteen yliedustukseen on selkeä syy: kaavan valmisteluvaiheessa kun ei ole vielä olemassa niitä uusia asukkaita, jotka voisivat kaavan tai kotiensa puolesta kirjeen lähettää. Palaute tulee pysymään saman sävyisenä tästä iäisyyteen. Sen ei kuitenkaan pidä antaa pysäyttää kehitystä.

Kaupunkisuunnittelussa poliitikoilta tarvitaan lujuutta viedä hankkeita eteenpäin kritiikistä huolimatta. Monet meistä asuvat tälläkin hetkellä asunnoissa, joiden rakentamista on joku aikoinaan vastustanut. Jos Munkkiniemen Kreivi olisi saanut päättää, olisi meidänkin taloyhtiön tontti yhä kaavoitettu kartanonherrojen kettujahtiin. Onneksi ei saanut.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Vielä on liian aikaista sanoa onko asuntojen rakentaminen Lauttasaareen lopulta hyvä vai huono juttu, varsinkin jos ay-liikevetoinen VVO pääsee rakennuttamaan sinne. Varmaa on se, että sinne tulee asuntoja noin 5000 ihmiselle, ei sen verran asuntoja.

Juuso Hämäläinen

Yhteinen etu voi merkitä kovin eri asioita. Itse asun tontilla, jonka kaupunki yritti salakavalasti kaavoittaa puistoksi.

Viraston työntekijä paljasti myöhemmin, että suunnitelmana oli lunastaa tontti puistoksi pilkkahintaan ja muuttaa myöhemmin kaavaa. Tarkoitus oli rakentaa maalle rivitaloja kaupungin virkamiehille. Hankkeen esti lopulta ylin virkamies koko koneistossa.

Ikävää tässä oli se, että tontti oli ostettu lainalla. Lainalle ei ollut kiinnitystä tonttiin. Kaupunki olisi pakkolunastuksessa maksanut niin vähän, ettei sillä olisi saanut kuin osan lainasta maksettua.

Nämä asiat eivät Jaakko aina mene oikein sillä, että katsotaan enemmistön etua.

Mitä tulee nykyiseen rakennustapaan pääkaupunkiseudulla niin se tuottaa vain tulevia slummeja. Seudulla on määrättömästi maata mihin rakentaa ilman tarvetta typerään rakennustehokkuuden nostoon. Rakennusmaan puutteen aiheuttaa nimenomaan aluesuunnittelu. Sen väärät lähtökohdat.

Edelleenkään puolet kansasta ei halua asua päällekkäin ja limittäin pienissä lokeroissa, joita ei voi kodiksi kutsua. Eikä useita kiinnosta istua kärsimässä taloyhtiöiden kokouksissa sopimassa kaikesta asumiseensa liittyvästä. Se on luonnotonta aikuiselle itsenäiselle kansalaiselle.

Käyttäjän JaakkoMeretniemi kuva
Jaakko Meretniemi

Kyllä uusien alueiden rakentamisessa voidaan myös onnistua. Esimerkiksi Arabianrannan asukkaat kehuvat omaa aluettaan muiden kyllästymiseen asti.

Toimituksen poiminnat