JaakkoMeretniemi Keskeltä luokkaa

Me suomalaiset NASCAR daddyt

Uuden Suomen päätoimittaja Markku Huusko kirjoitti olevansa kateellinen helsinkiläisille äänestäjille siitä, että heillä on vaaleissa ratkaistavanaan kysymys, jossa on tunnetta ja latausta - suurmoskeija. Tällainen arvokysymys kun innostaa äänestäjiä uurnille kuntavaaleissa, joissa äänestäminen ei muuten tunnu niin tärkeältä.

Suomalainen politiikka on amerikkalaistunut nopeasti. Vielä marraskuussa 2004 Suomessa ihmeteltiin sitä, miten oli mahdollista, että Georg W. Bush valittiin toiselle vaalikaudelle siitäkin huolimatta, että hän oli vienyt maansa sotaan valheellisin perustein ja Michael Moore tehnyt siitä elokuvan Fahrenheit 9/11?

Selityksenä kerrottiin, että amerikkalainen ei äänestänyt sodasta tai rauhasta, vaan abortista ja homoliitoista. Tutuksi tuli termi ”NASCAR daddy”, jolla tarkoitettiin työväenluokkaista autourheilua seuraavaa amerikkalaismiestä, joka punaniskaisuutensa vuoksi päätyi äänestämään taloudellisten etujensa vastaisesti Bushia. Miten joku voikin olla niin tyhmä?

13 vuotta sitten Suomessa pidettiin hyveenä, että moraaliset kysymykset eivät määritä äänestyspäätöstä. 2017 kuntavaalien kuumin kysymys Helsingissä on suurmoskeija ja tutkijoilta kysellään, onko perinteinen oikeisto-vasemmisto jako menettänyt merkityksensä arvokysymysten korostuttua.

Minua ei haittaa, että arvokysymykset korostuvat, onhan maailmakin muuttunut. Kunhan ei jäisi samalla jotain tärkeää huomaamatta, kuten amerikkalaisilta Irakin sota ja Fox Newsin vaihtoehtoinen totuus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat